Khasiat Dan Manfaat Kandungan Vivix Yang Anda Harus Tahu

Sejak vivix viral ni ramai yang mencari apa yang hebat sangat vivix ni. Apa kelebihan vivix? Apa manfaat vivix? Apa kandungan vivix sehingga membuatkannya sangat istimewa?


Ok, mari kita lihat apa yang terkandung di dalam vivix dan kelebihannya..

Bahan-bahan Di Dalam Vivix :


1. Muscadine Grape
2. Elderberry atau Sambucus Nigra
3. Purpple Carot
4. Polygonum Cuspidatum


Kita tengok dulu apa kelebihan bahan pertama ni, iaitu Anggur Muscadine.

11 Fakta Tentang Anggur Muscadine

1. Anggur Muscadine Tumbuh Di Kawasan Panas Dan Lembab

Kalau anggur lain tumbuh di tempat yang sejuk dan dingin, tetapi berlainan pula dengan anggur muscadine ini. Ia tumbuh semulajadi di tempat yang panas dan lembab.

Anggur muscadine adalah anggur yang jarang didapati dan dapat hidup dalam cuaca yang ekstrem. Semakin buah anggur terdedah kepada suasana ekstrem, semakin tinggi resveraterol yang dihasilkan. Ia sangat tahan lasak dan sukakan cabaran.

2. Saiz Anggur Muscadine Sebesar Bola Golf


Ia dikenali sebagi super grapes kerana saiznya yang boleh membesar sebesar bola golf! Saiznya lebih besar berbanding anggur biasa yang berdiameter sekitar 5cm atau seakan-akan sebiji buah plum.

3. Anggur Muscadine Memiliki Kulit Yang Keras Dan Tebal

Anggur muscadine mempunyai kulit yang keras dan tebal berbanding anggur biasa yang mempunyai kulit yang lembut dan nipis.

4. Anggur Muscadine Berkeupayaan Melindungi Diri Daripada Bakteria Dan Kulat

Anggur muscadine tidak perlu di sembur dengan air dan bahan kimia  kerana ia boleh menahan suhu panas dan mampu melindungi dirinya dari bakteria dan fungus.

Hal ini kerana anggur muscadine mengandungi resveratrol yang merupakan phytoalexin di mana ia dihasilkan secara semulajadi oleh beberapa jenis tumbuhan tanpa diserang pathogen seperti bakteria dan fungi.

5. Anggur Muscadine Mempunyai 20 pasang kromosom

Anggur biasa mempunyai standard 19 pasang kromosom, manakala anggur muscadine mempunyai 20 pasang kromosom, lebih 1 kromosom daripada biasa yang menjadikannya lebih tahan lasak dan mampu 'merawat' dirinya apabila diserang serangga dan burung.

Kromosom tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis antipenuaan khas. Malah kandungan kompaun polifenol dalam buah anggur ini adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah. Ia menyediakan lebih banyak faedah kepada kesihatan, memberikan fungsi imun yang lebih tinggi dan bersifat antioksidan yang tinggi.

6. Anggur Muscadine Tidak Memerlukan Semburan Racun Perosak

Anggur muscadine merupakan satu-satunya anggur yang tidak memerlukan semburan racun perosak kerana ia sendiri telah mempunyai ciri yang tahan lasak.

7. Anggur Muscadine Mempunyai Nilai ORAC Paling Tinggi

Menurut Brunswick Biomedical Laboratories of Wareham, Massachusetts pada tahun 2003, anggur muscadine mempunyai kandungan ORAC (Oxygen Radical Absorbing Capacity) yang tertinggi antara yang mereka pernah kaji. Ia dikatakan 6-8 kali ganda lebih tinggi daripada blueberi.

8. Anggur Muscadine Kaya Dengan Antioksidan

Anggur muscadine kaya dengan antioksidan. Sebanyak 88 kompaun antioksidan dijumpai di dalam anggur ini. Anggur muscadine juga mengandungi bahan yang dikenali sebagai Oligomeric proanthocyanidins (OPC).

OPC dikatakan mempunyai kuasa antioksidan yang lebih kuat berbanding vitamin C dan vitamin E.

Selain itu, ia mengandungi 40 kali ganda lebih tinggi kandungan antioksidan berbanding anggur biasa.

"Considerable recent research has explored therapeutic applications of oligomeric proanthocyanidin complexes (OPCs), naturally occurring plant metabolites widely available in fruits, vegetables, nuts, seeds, flowers, and bark. OPCs are primarily known for their antioxidant activity."

9. Anggur Muscadine Mengandungi Resveratrol 6x Lebih Tinggi

Anggur muscadine mempunyai kadar resveratrol 6x lebih tinggi berbanding anggur merah.

Berita baik lagi, pihak Shaklee memproses anggur muscadine agar ia dapat mengekalkan khasiat polifenol bioaktif tersebut.

10. Anggur Muscadine Tinggi Kandungan Fiber

1 biji anggur muscadine bersamaan dengan 5 biji anggur tanpa biji dari segi kandungan fiber. Oleh itu, ia boleh membantu masalah penghadaman, sembelit dan buasir dengan lebih cepat berbanding anggur biasa.

11. Anggur Muscadine Bersifat Anti Kanser dan Anti Radang

Anggur muscadine adalah satu-satunya anggur yang mengandungi sifat Ellagic Acid, iaitu anti kanser dan antiradang.

Sebiji anggur muscadine boleh mencecah sehingga RM110 (sekilogram dalam lingkungan RM2000). Jadi, tidak hairanlah kalau sebotol Vivix Shaklee berharga RM475 (sebelum GST)

Dari segi pembuatan Vivix, Shaklee menggunakan keseluruhan buah anggur; tersebut, termasuklah kulit, isi dan bijinya kerana :

-      Anti oksidan dan phytonutrients yang tinggi dalam kulit anggur
-      Kandungan Resveratrol yang tinggi di dalam biji anggur
-      Isinya juga mengandungi nutrien yang sangat berguna

Sememangnya Vivix terbaik untuk kesihatan menyeluruh.


Seterusnya, bahan kedua vivix juga tidak kurang hebatnya.

2. Elderberry atau Sambucus Nigra

Elderberry juga dikenal sebagai Sambucus Nigra. Buahnya bulat kecil berwarna ungu gelap bergerombol seperti anggur. Buah ini banyak tumbuh di Eropah, Amerika Utara, Asia, dan Inggeris.

Elderberry merupakan jamu popular dan telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Manfaat lain jus elderberry ialah ia telah terbukti sangat efektif dalam mengatasi flu dan juga digunakan untuk membantu penderita flu selama epidemik di Panama pada tahun 1995.

Kandungan vitamin C yang tinggi di dalam elderberry membuatkan jus elderberry sangat bermanfaat dalam membantu penyakit yang disebabkan karena infeksi virus dan bakteria

Ia dikaitkan berkemampuan untuk mencegah dan mengatasi kanser. Fakta ini dikaitkan dengan antioksidan yang dikandungnya.

- Meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta sangat membantu dalam mengatasi penyakit AIDS dan kanser.

- Menurunkan kadar kolesterol dan mengurangkan kolesterol jahat. Hal ini sangat bermanfaat dalam mencegah penyakit jantung.

- Efek berbahaya dari pencemaran, stres, dan makan yang tidak siihat dapat dicegah dan dikurangi dengan mengambil jus elderberry setiap hari.

- Mencegah dan membantu penyembuhan diabetes, perlindungan terhadap infeksi virus, dan sesak nafas.

- Meningkatkan kesihatan jantung dan ginjal.


Apa pula kelebihan bahan ketiga vivix?

3. Purpple Carot

Ia adalah sumber terbaik vitamin A dan mengandungi phytokimial termasuk :
   carotenoids,
   phenolics,
   polyacetylenes,
   isocoumarins dan
   sesquiterpenes.

Ia juga mengandungi anthocyanins, iaitu antioksidan yang dikatakan mustajab.

Anthocyanins memberikan warna merah menyala, biru dn ungu pada buah dan sayur.

Di dalam semua lobak merah (karot), terdapat asid klorogenik, sejenis antioksidan dan bertanggungjawab mengurangkan diabetes.

Terkini, terdapat kajian yang menunjukkan anthocyanins bertindak sebagai anti radang, anti mikrobial dn anti carcinogen. Ia dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.


Seterusnya, bahan terakhir di dalam vivix.

4. Polygonum Cuspidatum

Polygonum cuspidatum (knotweed Jepun) adalah tumbuhan perenial yang besar berasal dari asia. Ia juga banyak ditemui d Amerika Utara dan Eropah. Knotweed jepun adalah sumber komersial Resveratrol Polygonum Cuspidatum. Ia banyak memberikan manfaat dari segi kesihatan dan digunakan untuk merumuskan supplemen anti penuaan.

Kesimpulan dari ujian demi ujian menunjukkan bahawa resveratrol membantu melambatkan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet, dan megurangkan berat badan.


Kini, vivix telah dipatenkan. Bererti, tiada mana-mana syarikat atau individu yang boleh membuat produk seperti vivix, atau mereka akan disaman. Ternyata vivix bukanlah sembarangan produk, tetapi mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan menyeluruh.

Promosi bulan Disember 2017 sahaja!

Apa pula kata pengguna vivix yang telah merasai kesannya?
Setelah mengetahui segala manfaat dari kandungan bahan-bahan vivix dan testimoni pengguna, apa pendapat anda? Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami sebarang masalah kesihatan, jangan tunggu lama-lama! Dapatkan nasihat doktor dan belilah vivix sekarang!Boleh hubungi saya, Bazilah di :

WhatsApp/Call/SMS : 012-6830069
Instagram : towardsqualitylife
Fb Page : Towards Quality Life
Blog : towardsqualitylife.blogspot.my